top of page

Belgische wintergroenten

Gisterenavond volgde ik een webinar via Canvas connect met als onderwerp : Wat gaan we eten?


Hierin werd onder andere besproken dat we, om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, veel meer producten van bij ons gaan moeten consumeren en ook veel meer seizoensproducten!


Tomaten in de winter ? Neen Dus !! Ik was wel mee in het verhaal maar een winter lang geen tomaten? Mmmm, dat zie ik niet echt zitten ! Maar laten we met zijn allen al eens starten met onderstaande, lekkere, gezonde, typisch Belgische wintergroenten de volgende maanden vaker op het menu te plaatsen :


Knolselder

Zelf maak ik vaak puree van knolselder. Soms gebruik ik enkel knolselder, soms voeg ik er aardappelen bij. Wanneer je een klein scheutje truffelolie toevoegt, krijgt de puree net dat beetje meer.


Je kan de knolselder ook prima verwerken in soep, of toevoegen aan je spaghettisaus (beperk wel je portie, anders gaat de smaak overheersen).

Ook in salades kan je ze verwerken. Dan wordt deze groente meestal geraspt. Sprenkel er dan wat citroensap over om verkleuring tegen te gaan.

Witte, rode en groene kool De rode, witte en groene kool behoren tot de oudste groentegewassen.

Witte kool vind ik zelf heerlijk in salades, geraspt en dan een beetje light mayonaise, wat blokjes ananas en veel currypoeder! Maar ook fijngesneden witte kool die gewoon even wordt opgebakken en goed gekruid, behoort tot mijn favorieten!


Rode kool (met appel) is dan weer de favoriet van jong en oud. Bak de rode kool eerst met kleine hoeveelheden even op alvorens ze allemaal bij elkaar in een grote pot te doen. Zo blijft de kleur veel mooier behouden. Voeg nog een beetje honing toe en je krijgt ook een hele mooie glans: het oog wilt ook wat !!


Daarnaast heb je ook nog groene kool (savooikool) met grote, generfde schutbladeren. Boerenkool Boerenkool of krulkool is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de borden van doorwinterde foodies en is daardoor al lang geen vergeten groente meer.


Het is dan ook één van de gezondste groenten. Deze kool heeft namelijk het hoogste vitamine C-gehalte van alle koolsoorten en er zijn nog een heleboel andere ‘gezonde’ eigenschappen toe te schrijven aan boerenkool.


Meestal maak ik van deze kool een lekkere winterse stamppot maar tegenwoordig wordt hij ook vaak gebruikt ook in een smoothie, salade of pastagerecht. Of men maakt "gezonde chips" van deze kool door de bladeren in de oven te plaatsen. Raap Deze kleine, ronde groente vind je in paarse, rode, groene en gele tinten.

Als ik er zo over nadenk, maak ik deze groente bijna nooit klaar. Tijd dus om wat uit te proberen. Als jullie lekkere ideetjes hebben met deze groente, just let me know.


Misschien volgt jouw idee dan wel op mijn website! Schorseneren Schorseneren komen van het veld in een zwart jasje maar eens ze geschild zijn, zie je enkel nog wit. De smaak en textuur van deze wintergroente lijkt op de smaak van asperges.


Wanneer deze groenten op ons bord komt is het vaak met een wit sausje erover. Maar samen met de raapjes moet ik deze groenten wat vaker gaan eten. Pastinaak Deze lange wortel komt bij ons vaak op ons bord. Pastinaakpuree vind ik heerlijk.


Spruiten Dit typisch Vlaams product werd dan ook jarenlang enkel in de streek rond Brussel geteeld. Ze hebben een typische smaak die niet door iedereen geapprecieerd wordt. Vooral kinderen lusten ze vaak niet.


Probeer het dan eens op deze manier :

Kook je spruiten tot ze beetgaar zijn (in lichtgezouten water)

Bak rundsgehakt rul en kruid het goed af.

Voeg de spruiten onder het gehakt en laat nog een 10 minuutjes meebakken op een licht vuurtje, roer regelmatig om...


Mijn kinderen vonden dit gerecht heerlijk!! Witloof Een echt Belgische topproduct dat tot in het buitenland bekend staat voor zijn unieke smaak: witloof. Hoe je witloof klaarmaakt moet ik denk ik niemand meer leren.


Wanneer iemand geen witloof lust, probeer dan eens gekarameliseerd witloof. Daarbij worden de witloofstronken gehalveerd en in een pan met boter enkele minuten gebakken, daarna wordt er (poeder)suiker aan toegevoegd. Daarna onder deksel nog een 3 tot 5 minuten laten doorgaren.

Een beetje minder gezond natuurlijk!





Verder zijn er natuurlijk ook nog andere Belgische groenten die heerlijk zijn in de winter zoals bijvoorbeeld prei en wortelen.


Je mag ook zeker niet vergeten dat wanneer je vaker seizoensgroenten eet, je ook gezonder eet!


Seizoensgroenten bevatten namelijk vaak meer vitaminen en mineralen. En door Belgisch te eten steun je onze lokale boeren.


Ziezo, ik ga alvast een keertje vaker bovenstaande groenten op mijn planning zetten. Het is gezonder en ik draag toch weer een beetje mijn steentje bij. Me Happy!!





34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page