top of page

Een herfst vol vitaminen met deze groenten!!

De herfst brengt ons buiten een mooi tapijt van gekleurde bladeren ook heel wat kleurrijke, gezonde en lekkere groenten. Ik zet ze even op een rijtje :

Pastinaak

Pastinaak bevat veel vezels, vitaminen A, B1, B2, B6, C en de mineralen Kalium, natrium en ijzer.


Pastinaak heeft een zoete anijsachtige smaak. Je kan deze groente vaak als vervanger voor aardappelen gebruiken. Probeer eens pastinaakfrietjes of pastinaakpuree.



Pompoen

Pompoenen bevatten veel bètacaroteen (goed voor je ogen dus!), ook vitamine B11, C en E.


Pompoenen hebben een licht-zoete smaak. Ze zijn lekker in soepen, maar ook overheerlijk is een pompoenpuree!


Lees ook ; Pompoenentijd!


(in deze blog ook 3 lekkere recepten)


Boerenkool

Boerenkool bevat veel vitamine A, B11, C en vezels. De kool bevat tevens veel mineralen zoals calcium; kalium, magnesium en fosfor.


Van boerenkool wordt vaak puree gemaakt.




Spruitjes

Spruitjes bevatten veel vitaminen A, B6, B11, C. Bovendien bevat ook deze groente veel mineralen (kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium…) en vezels.


Vaak worden spruitjes gewoon gekookt in zout water. Wanneer je echter de gekookte spruitjes mengt met opgebakken, goed gekruid gehakt (of beter ; puur gemalen rundsvlees), en je laat dit mengsel nog even lichtjes doorbakken (zodat de smaken goed mengen) dan krijg je een heel lekker gerecht dat vaak zelf door kinderen geapprecieerd wordt !


Venkel

Venkel bevat veel vitaminen A, C en B6. Bovendien bevat de groente ook veel calcium, kalium, natrium en magnesium. De groente is goed tegen spijsverteringsproblemen (veel vezels) en oogziekten.


Venkel wordt zowel gestoofd als koud gegeten in salades. Eten jullie wel eens macaroni met kaas en hesp? (sorry, dit is wel een dikmaker!!). Vaak komen hierbij geen groenten te pas. De heerlijke licht naar anijs smakende venkel is heerlijk hierbij. De venkel even opstoven, een beetje kruiden en bij de kaassaus doen (na het binden van de saus)



Paddestoelen

Paddestoelen zijn rijk aan vitaminen, eiwitten en vezels en ze bevatten bijna geen kcalorieën, ideaal voor tijdens een dieet dus.


Welke vitaminen ze bevatten hangt natuurlijk van de soort af! Champignons, oesterzwammen, morieljes, cantharellen eekhoorntjesbrood, shiitake… één ding is zeker; ze zijn allemaal gezond en lekker!


Je kan ze op vele manieren bereiden: een gevulde champignon als aperitiefhapje, een gevulde portobello als hoofdgerecht, in een saus of gewoon gebakken in de pan als bijgerecht. Zelf bak ik een grote shii take soms in zijn geheel, voor mij een prima vervanger voor een malse biefstuk!



Ik zou mijn lijstje met gezonde herfstgroenten nog kunnen aanvullen met : rode kool, koolrabi, wortelen, prei, schorseneren, paksoi, rode biet, aardpeer, witloof…. Allemaal groenten boordevol vezels en vitaminen ; Dus smullen maar tijdens de herfst !!


Wil jij graag gezonder eten? Neem dan hier contact met me op ! CONTACT

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page