top of page

Hoe laat ik mijn kind gezond(er) eten?




Pasen is weer bijna daar. Dan krijgen onze kinderen / kleinkinderen weer bergen chocolade. Niet zo gezond want deze bevatten veel suikers en vetten. Af en toe eens een eitje kan natuurlijk geen kwaad. Tenminste, als je kind ook regelmatig gezond voedsel binnen krijgt.


Evident is het zeker niet. Hoe vaak hoor ik mijn klanten niet zeggen; gezond koken is moeilijk, mijn kinderen lusten niet veel. Er zijn enkele belangrijke zaken die je moet weten:


1) Kinderen proeven alles scherper, je smaak wordt zachter met het ouder worden.

2) Dit wil niet zeggen dat ze een hele lijst mogen opsommen met ; dat lust ik niet!

3) Wees niet te streng, maar ook niet te laks. Kinderen zeggen vaak al " ik lust het niet" als ze iets niet kennen / iets er niet mooi uitziet /

of iets niet echt lekker vinden.

4) Tip : laat ze stilaan aan een smaak wennen, laat ze telkens weer een klein beetje proeven.





1. Probeer je kinderen elke dag 1 a 2 stukken fruit te laten eten.


Mandarijnen doen het over’t algemeen zeer goed. Daarboven hangt bij kinderen ook veel van de presentatie af. Maak bvb een “mannetje” van enkele stukken fruit of serveer stukjes fruit op prikkertjes. ( als nagerecht bij een feestmaaltijd kan je hier gesmolten chocolade bij serveren om in te dippen) Mijn kinderen aten vroeger graag “appelchips”. Ik sneed dan gewoon een appel in zeer fijne schijfjes; je kan dit ook met een mandoline doen. Maak er een gezellig moment van.


2. Kinderen lusten vaak graag puree


Vaak lusten kinderen graag puree. Krijg je dus maar weinig groenten verkocht aan je kroost? Maak dan een puree en voeg er veel groenten aan toe (eventueel een beetje mixen). Ik denk dan aan worteltjes, pompoen (maken de puree zoeter) of maak de puree met 50% aardappelen, 50% knolselder ( dan blijft de textuur en het uitzicht van de puree hetzelfde).


Receptje:

mijn kinderen aten niet graag spruitjes maar wel als ik het volgende deed:

-Spruitjes afkoken (in licht gezouten waten)

-Gehakt (neem 50% gehakt, 50% puur rundsvlees) goed opbakken en flink kruiden (naar smaak)

-Voeg de spruitjes bij het gehakt en meng goed, laat nog een 5 tal minuten licht stoven (regelmatig roeren)

-Serveer met een puree (half aardappelen, half knolselder)


Ik mag je dit misschien niet zeggen 😉 (is niet de beste oplossing) maar toen mijn oudste dochter 2 jaar was, kreeg ik bij haar geen enkele groente meer binnen, ik maakte dan maar puree en voegde hieraan 1 lepel soyapudding toe voor haar (zoeter). Hierdoor at ze echt terug vele soorten puree!


3. Soep


Kinderen lusten vaak graag gemixte soep, hieraan kan je eventueel een beetje vermicelli toevoegen : je vind ze ook vaak in lettertjesvorm, leuk voor de kinderen. Je kan lekkere bloemkoolsoep of courgettesoep maken met een beetje Philadelphia, dat valt vaak ook in de smaak !

Ook tomaten of paprikasoep is vaak een schot in de roos!


Welke soep lusten je kinderen graag? BVB tomatensoep? Eten ze niet veel groenten? Stiekem kan je dan aan deze soep kleine hoeveelheden andere groenten toevoegen: wit van een prei, een beetje knolselder, pompoen, paprika, wortel. Pas wel op: varieer hierin en zie dat het uitzicht van de soep hetzelfde blijft (voeg bvb ook telkens maar 1 of 2 extra groenten toe zodat de smaak ongeveer hetzelfde blijft!)


Indien je een soep maakt met verschillende groentjes, een beetje vermicelli, wat soepballetjes (liefst van gemalen rundsvlees) en je serveert hierbij wat zelfgemaakte volkorentoasten (broodrooster) dan heb je voor je kinderen eigenlijk ook al een volwaardige maaltijd.





4. Laat je kinderen eens gezellig meekoken


Maak er eens een gezellige namiddag of avond activiteit van, vaak eten ze graag iets wat ze zelf gemaakt hebben. Laat ze eventueel kiezen uit enkele gezonde recepten. Je kan ook eens gezonde koekjes bakken ( bvb : havermoutkoekjes met banaan , je vindt verschillende recepten op het internet)


5. Tips voor een Gezonde brunch

Bak “gezonde pannenkoeken” met gebakken appel.


Recept: Amandelkoekjes (met appel)

Ingrediënten : 2 grote el amandelmeel, 1 el griekse yoghurt of soyayoghurt, 1 ei, eventueel een beetje stevia, 1 appel, beetje kaneel.


Verwijder het klokhuis uit de appel en snij de appel in schijfjes. Neem een (plat) kommetje, schik de schijfjes hierover en strooi er kaneelpoeder over. Plaats ongeveer 3 minuten in de microgolf.


Neem een kommetje, doe hierin het amandelmeel, griekse yoghurt, het ei en eventueel een beetje stevia (naar smaak). Meng tot een smeuïg deeg.

Doe olijfolie in een pan en doe enkele kleine rondjes deeg in de pan. Bak de pannenkoekjes onder een matig vuur, en draai ze voorzichtig om.

Bestrooi ze eventueel met een beetje Stevia, of eet ze met de gebakken appeltjes uit de microgolf. ( of met confituur zonder suiker)

Je kan ook gewoon van je traditioneel recept de helft van je bloem vervangen door boekweitmeel of havervlokken.


Soep met een boterham of een geroosterd sneetje

Geroosterde boterhammen zijn vaak in trek bij kinderen.


Maak een gezonde croque: gebruik buffelmozzarella ipv gewone kaas. buffelmozzarella is gezonder dan gewone, bevat veel goede vetten en calcium, zeer goed voor kinderen.


Een zachtgekookt eitje waarin ze kunnen “soppen” en je snijdt de boterham in reepjes.


Maak zelf granola en serveer dit met wat yoghurt (ev met wat fruit, of meng bij de natuuryoghurt wat confituur zonder suiker) maar ook gewoon wat granola apart is gezond!


Geef eens enkele geroosterde sneetjes mee naar school (in tipjes gesneden) en een apart potje met iets om in te soppen (humus, tapenade, een choco op basis van dadels…). Kinderen eten vaak met hun ogen! Het lukt niet altijd maar toch: Maak er iets leuk van! Kijk ook eens rond op het internet voor leuke ideeën.


Heb je zelf nog leuke tips? Laat het ons dan weten!!




43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page