top of page

Mag je voedingsmiddelen eten na vervaldatum?

Moeten we hier een onderscheid maken tussen de verschillende voedingsmiddelen? Mag het bijvoorbeeld wel bij een potje yoghurt maar niet bij vis?


Wel, je zal zien dat bij snel bedervende voedingsmiddelen de bewaartermijn op een andere manier wordt vermeld dan bij minder bederfbare etenswaren.



1. Te gebruiken tot

Deze formulering wordt gebruikt voor producten die snel bederven zoals vlees, vis en schaaldieren, gevogelte en bereide maaltijden. Deze producten zijn na de vermelde datum niet meer geschikt voor consumptie. Bij deze producten dient men ook nauwgezet de richtlijnen op te volgen die op de verpakking vermeld staan (bijvoorbeeld ‘bewaren in de koelkast bij maximum 5 °C’)

2. Ten minste houdbaar tot

Hier gaat het om een minimale houdbaarheidsdatum. Tot deze datum behoudt het product zeker zijn voedingswaarde en ook zijn geur en smaak…. Daarna blijft het nog een beperkte tijd consumeerbaar op voorwaarde dat de verpakking ongeopend blijft. Ook hier geldt natuurlijk dat je de bewaaradviezen moet opvolgen

3. Ten minste houdbaar tot einde

Het gaat hier vooral om producten met een lange houdbaarheidsdatum zoals bijvoorbeeld conserven. Vaak gaat het over droge, zoute of zoete voedingswaren (deze bederven minder snel ). Hoe zoeter, droger, zouter, hoe langer de minimale houdbaarheid. Maar ook hier geldt dat enkel voor ongeopende verpakkingen. Zodra die geopend wordt, moet het product als vers worden beschouwd.




71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page