top of page

Pasen : (pure) chocolade is gezond, toch?


Nog even en dan komen de paasklokken weer (chocolade) eitjes in onze tuinen leggen. Groot en klein kan maar moeilijk aan deze lekkernij weerstaan. En al vieren we ook dit jaar Pasen in kleinere kring, we mogen zeker niet vergeten om ook dit jaar deze dag bijzonder te maken!! In menig gezin is ook een paasbrunch aan deze traditie verbonden, zowel onze kippeneitjes als de chocolade variant mag hier zeker niet ontbreken. We weten allemaal wel dat chocolade niet zo goed is voor onze lijn, tijdens een dieet wordt het vaak helemaal verboden. Maar hoe zit het met onze gezondheid in het algemeen : cacao heeft toch ook veel gezondheidsvoordelen, niet? Laat ons eerst het aantal calorieën eens bekijken : Kleine paaseitjes bevatten gemiddeld tussen de 37 en 40 kcal/ stuk (7gr) Grote paaseieren bevatten gemiddeld tussen de 270 en 280 kcal/stuk (50gr) Middelgrote paasfiguren bevatten ongeveer 830 kcal/stuk (150 gr) Grote paasfiguren bevatten ongeveer 1110 kcal/ stuk (200 gr)

Paaseitjes
Pasen/Switchdieet/Kasterlee

Onze paaseitjes bevatten dus best veel calorieën maar ook de samenstelling is minder gezond dan we denken. Maar liefst 50 à 55% van chocolade bestaat uit suiker! Het is wel zo dat hoe "puurder" de chocolade, hoe minder suiker; 90% chocolade bevat slechts 7% suiker! De Wereldgezondheidsorganisatie raad aan om niet meer dan 20 gr verzadigde vetten te eten per dag: chocolade bevat maar liefst 20% a 30% verzadigde vetten, teveel dus. En in tegenstelling tot de suikers, is dit ook voor de 90% pure chocolade! Om die reden raad ik mensen tijdens een dieet ook volledig af om chocolade te eten. Waar komen dan al die uitspraken vandaan die beweren dat chocolade gezond is? Het gezondheidsvoordeel hangt sterk af van welke soort chocolade je eet. Dit komt omdat de hoeveelheid cacaomassa en cacaoboter sterk verschilt. In pure chocolade zit cacaomassa en cacao verwerkt, in melkchocolade ook nog melk, maar minder cacaomassa en in witte chocolade zit alleen cacaoboter en melk. Vooral in cacaomassa zitten stoffen die goed zijn voor ons lichaam. Cacaomassa bevat namelijk verschillende stoffen die een bewezen effect hebben op onze hersenen. Zo verhoogt de hoeveelheid endorfine in onze hersenen bij het eten van chocolade. Endorfine geeft je een gelukzalig gevoel, verzacht pijn en vermindert stress. Door de aanwezigheid van serotonine heeft cacao ook een positief effect bij een depressie. verder verhoogt cacao het dopaminegehalte en bevat het flavanolen, hierdoor verhoogt onze aandacht en ons verbetert ons geheugen en leervermogen. Verder bevat cacaomassa een heleboel antioxidanten. Let wel dat deze vooral te vinden zijn in de cacaomassa en niet in de boter. Witte chocolade heeft dus weinig gezondheidsvoordelen ( al bevat het meer calcium, door de hoeveelheid melk). Hoe puurder de chocolade, hoe beter. Conclusie : eet je chocolade zo puur mogelijk. Indien je de bittere smaak van de pure chocolade niet lekker vind, start dan met 50% en neem volgende keer 60%... vaak wen je aan de smaak. Beperk de hoeveelheid chocolade, 1 klein stukje per dag is echt wel voldoende. ( denk aan de verzadigde vetten).


Paaseitjes rapen
Switchdieet/gezond afvallen/Kasterlee

Paasbrunch : Geniet van een stukje chocolade tijdens de brunch maar voorzie ook voldoende gezonde alternatieven : een hardgekookt eitje, wat havermout pannenkoekjes, een slaatje,... Ben je op dieet? Sla dan een jaartje de chocolade eitjes over, geniet van een omelet met groenten, slaatje of van een spelt volkorenbroodje met een zachtgekookt eitje.



56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page