top of page

Pompoenen!

Bijgewerkt op: 6 okt. 2022

Pompoen is de herfstgroente bij uitstek! Met deze groente tover je de meest uiteenlopende gerechten op tafel : van pompoenpuree, naar pompoentoast naar pompoenwafels...

Vind jij pompoen ook zo lekker? Dan heb ik goed nieuws voor je! Want deze herfstgroente is niet alleen erg lekker maar ook nog eens supergezond!





Dit doet pompoen namelijk allemaal met je lichaam :


Ogen : Niet enkel wortelen zijn goed voor je ogen, ook pompoenen. Beide groenten zitten namelijk boordevol betacaroteen. Deze stof wordt in ons lichaam omgezet naar vitamine A. En dit is de belangrijkste vitamine voor onze ogen. Bovendien is vit A ook heel belangrijk voor onze groei.


Huid : zoals de meesten onder jullie wel weten speelt betacaroteen ook een belangrijke rol voor onze huid. Er wordt wel eens gezegd dat je sneller bruin wordt als je veel wortelen (of pompoenen) eet en dit klopt ; dus wil je langer bruin blijven in de herfst : pompoenen eten en genieten van de laatste “krachtige” zonnestralen.


Spijsvertering : pompoenen zitten boordevol vezels. Dit is goed voor een gezonde stoelgang en een goede darmflora. Wil je afvallen? Bedenk dan dat veel vezels je ook langer een voldaan gevoel geven.


Hart en bloedvaten : hier gaat het vooral over de pompoenpitten : ze bevatten namelijk stoffen die je cholesterol verlagen. Dus een ontbijt met yoghurt, pompoenpitten en fruit is een prima start van de dag.


Botten : Pompoenen bevatten ook veel calcium en magnesium, de bouwstoffen van onze botten. Ook voor de werking van onze spieren spelen beide mineralen een belangrijke rol. Wist je trouwens dat magnesium ook nog eens een prima mineraal is tegen stress?


Immuunsysteem : Pompoenen bevatten veel vitamine c en andere anti-oxidanten. Deze stoffen versterken onze weerstand tegen allerlei ziektes. Bovendien helpt vitamine c bij de opname van ijzer door ons lichaam.


Tijdens een dieet : Alhoewel in veel diëten pompoenen even van het menu worden geschrapt, bevatten ze relatief weinig calorieën. Ze bevatten weliswaar meer koolhydraten dan veel andere groenten maar ook weer een stuk minder dan aardappelen. Bovendien krijg je een groot verzadigingsgevoel na het eten van pompoenen.


Enkele recepten


Pompoenpuree met kalkoenlapje en shii-take



Halveer een pompoen. Verwijder de zaden en draden aan de binnenkant, schil de pompoen en snij in blokjes. Kook de blokjes gedurende 12 min gaar in bouillon. Doe bij de bouillon ook nog 2 blaadjes laurier en 1 of 2 takjes rozemarijn. Giet de pompoen af, laat de blokjes even uitlekken in een vergiet en haal de laurier en rozemarijn eruit (het kan geen kwaad als de blaadjes van de rozemarijn nog bij de blokjes blijven). Doe de uitgelekte blokjes terug in de kookpot en giet er een scheutje soyaroom bij, mix het geheel en kruid naar smaak nog wat bij met kerrie, peper en zout.


Bak de in schijfjes gesneden shii-takes en het kalkoenlapje in een beetje olijfolie. (Shii-takes moet je niet wassen). Kruid de shii-takes met peper en zout en het kalkoenlapje met wat Cajunkruiden. Ready to eat !



Pompoenlasagne


saus : 500 gr gemalen rundsvlees opbakken in olijfolie en goed kruiden, een mengeling van fijngesneden groenten toevoegen, ong 500 gr (ui, prei, wortelen, knolselder, paprika, champignons,..... ), 10 verse tomaten (of 2 potten) + 1 potje tomatenpuree. Laat minstens '30 lichtjes sudderen.

Snij uit een pompoen mooie schijfjes pompoen of koop ze kant en klaar (bvb. Albert Heyn).

bak in een grillpan of plaat schijfjes courgette (en/of aubergine / champignonschijfjes) kruid deze groenten af met peper en zout. Snij ook mozzarella in schijfjes. Maak nu lagen in een bakvorm : saus, pompoen, mozzarella, groenten, saus...... Je stopt tenslotte met een laagje saus met daarover mozzarellaschijfes. '45 minuten in de oven op 220°. Smakelijk!


Pompoensoep





schil 2 uien, 2 wortels, een kleine pompoen en snij in grote stukken. Stoof even in een beetje olijfolie. Doe er nog 3 teentjes look (fijngesneden bij). Voeg kippenbouillon toe, zodat alles onder water staat. Doe enkele verse takken rozemarijn bij de soep. Laat 20 à 30 minuten sudderen. Haal de rozemarijn eruit (eventueel mag je de "blaadjes" van de takjes doen en in de soep laten ). Mix de soep !! Klaar !!

Tip : Doe enkele soeplepels philadelphia light met kruiden bij in de soep : heerlijk !!


Heb je zelf nog originele recepten met pompoen? Deel ze dan met mij, ik probeer ze graag uit!!

68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page