Top 10 gezonde voeding
We lezen en schrijven de laatste tijd veel over gezonde voeding. Maar soms zien we door de bomen het bos niet meer. Wat is nu gezond en wat niet? Bodemline : groenten en fruit zijn sowieso gezond, veel water drinken ook. Variatie is ook belangrijk. Maar ik wil jullie vandaag niet opzadelen met een ellenlange opsomming. Zet vanaf nu volgende 10 voedingswaren regelmatig op je menu en je hebt al een mooi begin gemaakt, op weg naar een gezond eetpatroon! SMAKELIJK!!
10. Rode Bieten : Deze bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo zijn de rode kleurstoffen betanine en betalaïne zeer krachtige antioxidanten.

9. avocado : Een avocado zit boordevol vitaminen en mineralen. En hoewel een hele avocado ongeveer 322 calorieën bevat, helpt deze je om snel en gezond af te vallen. Avocado's verminderen je eetlust, versnellen je stofwisseling en kunnen (vr)eetbuien voorkomen. Dit komt doordat avocado's rijk aan gezonde vetten en vezels zijn.

8. boerenkool : Alhoewel deze groente in België niet zo populair is, valt ze in America onder de noemer : superfood. In dit verdient deze groente ook ! Boerenkool bevat veel vezels en is rijk aan vitamine A, C, B1 en B2, mineralen, ijzer en calcium. Vooral calcium is erg belangrijk in de boerenkool. Vijftig procent ervan wordt namelijk in uw lichaam opgenomen als u de groente eet. Ter vergelijking: bij melk is dit maar dertig procent. Je kunt dus beter boerenkool eten, dan melk drinken.

7. zoete aardappel : Deze zoete knol zit bomvol vitamine C en dat is een weldaad voor onze huid en algemene weerstand. Hij is tevens een goede bron van vitamine B6 wat onze bloedvaten soepel houdt. De zoete aardappel zit ook bomvol bètacaroteen. In ons lichaam wordt bètacaroteen omgezet naar vitamine A.
Deze vitamine is heel goed voor al je lichaamscellen, maar in het bijzonder voor je ogen.
Door de grote hoeveelheid vezels wordt de energie van zoete aardappels langzaam opgenomen in ons lichaam. Hierdoor blijft onze bloedsuikerspiegel constant. Wat dan weer een gunstig effect heeft op ons gewicht.

6. blauwe bessen : Door blauwe bessen, banaan of appel te eten, krijg je antioxidanten zoals vitamine A en C binnen, deze beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Blauwe bessen hinderen de groei van tumoren en kunnen de het risico op verschillende soorten kanker verkleinen. De bessen bevatten ook veel vitamine B6 en foliumzuur. Deze stoffen kunnen schade aan de aderen voorkomen, waardoor dit later niet kan leiden tot hartproblemen. En tenslotte verminderen ze de cholesterol en onze bloeddruk.
