top of page

Uien = superfood?

Bij superfood denken we vaak aan allerlei zaden, pitten, supplementen en dure producten uit de bioshop. Maar we hoeven het zo ver niet te zoeken : er is een goedkope groente die niet moet onderdoen voor andere, duurdere producten. Het is misschien wel de meest ondergewaardeerde superfood : uien!


Voordeel is dat uien het hele jaar door makkelijk verkrijgbaar zijn in verse vorm. Bovendien kan je de groente gebruiken in allerlei gerechten. En we hebben het hier niet alleen over de gewone gele ui, ook de andere krachtige bollen leveren ons lichaam veel goeds !!


De hele uienfamilie beschermt ons tegen ontstekingen, levensstijlziektes zoals trombose en diabetes, alsook tegen dementie. Uien bevatten onder andere fructanen. Deze helpen onze bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Uien bevatten ook zwavelhoudende verbindingen : deze verbeteren onze cholesterolgehalte en kunnen tromboses voorkomen. Uien bevatten tevens heel krachtige antioxidanten waardoor onze weerstand versterkt wordt : met andere woorden maken ze ons weerbaarder tegen tal van ziektes en kankers.


rode ui

Soorten uien :

  • Gele uien : voorkomt o.a. kanker en hart- en vaatziekten

  • Rode uien : voorkomt o.a. kanker en hart- en vaatziekten

  • Sjalotten : goed voor huid en ogen, versterken je immuunsysteem

  • Knoflook : verlaagt de bloeddruk, zorgt voor goede darmbacteriën en versterkt het immuunsysteem

  • Bieslook : versterkt je botten en beschermt je bloedvaten

  • Lente-uitjes : goed voor je darmflora en je gewrichten

  • Prei : ( ja, prei is lid van de uienfamilie!!) goed voor je bloedvaten en vermindert de kans op kanker.


lente uitjes

Tips

  • De buitenste lagen van uien bevatten de meeste antioxidanten. verwijder enkel de buitenste, dunne schil.

  • Uien behouden veel van hun goede eigenschappen na verhitting. Toch raden we aan om uien ook regelmatig rauw te eten.

  • Snipper je knoflook een 15 minuten alvorens ze bij in een wok of hete schotel te voegen. De goede eigenschappen zijn dan het sterkst. Voeg de knoflook ook niet te snel toe. Wanneer je ze lang meebakt, wordt de smaak bitter.









51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page