Vakantierecepten

Op vakantie met de tent of in een huisje/appartement? En wil je niet elke dag uit eten? Wel, hier heb je enkele (gezonde) snel klaar recepten !



1)Volkoren/speltpannenkoek (4 a 5 stuks)

200 gram volkoren speltmeel

2 eieren

350 ml (ongezoete) soyamelk

een snufje zout

olijfolie ( voor het bakken )

Meng alle ingrediënten goed met een garde. (voeg eventueel een beetje melk toe, als het beslag nog een beetje te dik is)

Verwarm een beetje olijfolie in een pan, schep een kleine pollepel van het beslag in de pan en beweeg de pan goed heen en weer. Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin.

Ga zo door tot het beslag helemaal op is.

Tip 1)Deze pannenkoeken kan je ook als wraps gebruiken. (zie wraps : recept 2)

Tip 2) Voeg ook eens wat dunne schijfjes appel toe, zodra je het beslag in de pan giet. En garneer jouw

speltpannenkoek vervolgens met kaneel.

2) gezonde wraps

Als wrap : gebruik de pannenkoeken uit recept 1 of koop groentenwraps (vb Albert Heyn) Ze bewaren wel even dus je kan ze eventueel van thuis meenemen.

Even een kanttekening : Ik ben fan van deze wraps, ze bevatten minder koolhydraten en 45% groenten. Het blijft echter een bewerkt product en er worden wel wat zaken toegevoegd voor de houdbaarheid. Ik gebruik de wraps regelmatig zelf maar ik voeg er veel verse groenten aan toe.

Je kan de groentenwraps ook zelf maken maar op vakantie vind ik dit teveel werk!

Met wat kan je de wraps vullen : (telkens voor 4 personen)

Voorzie voor iedereen 2 wraps (ik heb soms met 1 al voldoende)

Wrap met kip en groenten

600 gr kip in fijne blokjes gesneden

Kruiden voor de kip

4 tomaten

1 komkommer

Mayonnaise (80% Devos Lemmens) (of avocadomayo : zie recept 3)

Bak en kruid de kip. Was de sla, snijd de tomaten nen komkommer in fijne schijfjes. Beleg de wraps met sla, tomaten, komkommer en enkele stukjes kip. Voeg een beetje mayonnaise toe. Rol de wrap op. Smakelijk !!

Tip : een beetje currypoeder is ook heel lekker op deze wrap!

Wrap met kalkoenspekreepjes

Zelfde recept als hierboven maar vervang de kip door de gebakken kalkoenspekreepjes. Omdat de kalkoenreepjes gerookt zijn , lijkt de smaak heel erg op spek!!

Wrap met gerookte zalm en light philadelphia

400 gr gerookte zalm

1 potje light philadelphia

4 tomaten

1 komkommer

Smeer een laagje philadelphia over de wrap, leg hierop een schelletje zalm. Daarna een beetje sla, tomaat en komkommer. Oprollen. Klaar!!

Mexicaanse wrap

1 ui

250gr kerstomaatjes

2 teentjes knoflook (of knoflookpoeder)

2 paprika’s

1 klein blikje maïs

400 gr gemalen rundsvlees

Kruiden : peper, zout, paprika of eventueel een mexicaanse kruidenmix

Pel en snij de uien. Halveer de kerstomaatjes. Pel en hak de knoflook. Snij de paprika fijn. Verhit olijfolie in een hapjespan en fruit daarin de knoflook. Bak daarbij het rundsvlees en voeg de uien en de paprika toe. Daarna de kruiden, de tomaatjes en de maïs erbij. Verwarm alles goed maar zorg dat de groenten hun bite behouden. Neem de wraps en beleg ze eerst met sla, dan komt het gehaktmengsel.

3) avocadomayonnaise

vruchtvlees van 1 avocado

Sap van ½ citroen

Peper en zout

3 a 4 eetlepels yoghurt

2 lepels mosterd

Mix alle ingrediënten. klaar, ook heerlijk als mosselsaus


4) boeren omelet met groenten (2 personen)

1 paprika

1 ui

1 tomaat

100 gr champignons

1/2 courgette

1 teen knoflook

een beetje parmezaanse kaas

olie om in te bakken

Maak de ui schoon en snij fijn. Verwijder de steel en de zaadjes van de paprika en snij in fijne blokjes. Snij de tomaat in kwarten, haal de zaadjes eruit en snij het vruchtvlees fijn. De courgette mag ook in blokjes, de champignons in plakjes.