top of page

Zo leer je jezelf goede gewoontes aan!

Ken je dat? De eerste warme lentedagen, de bikini uit de kast en niet het gewenste zicht in de spiegel ... had ik nu afgelopen winter maar wat gezonder gegeten!

Nochtans, vorig voorjaar heb je een dieet gevolgd, was je 7 kg afgevallen en superblij met het resultaat … ditmaal zou je het zo houden! Niet dus!!

Hoe komt dat toch?


Wel.. omdat het gewoon ook moeilijk is om nieuwe, gezondere gewoontes aan te nemen en vol te houden.


Ik geef je alvast enkele tips:


1. Stel doelen

Maar hou deze realistisch. Stel haalbare doelen. Begin met kleine stapjes en bouw geleidelijk op. Dit helpt om regelmatig succes te ervaren. Wanneer je steeds weer kleine doelen behaalt leidt dit tot een positiever zelfbeeld en een betere motivatie.


2. Vervang slechte gewoontes door goede gewoontes

Het is veel makkelijker om een slechte gewoonte te vervangen door een goede gewoonte dan de slechte gewoonte gewoon te stoppen! Bijvoorbeeld: wanneer je elke avond chips eet, zal het makkelijker zijn, om elke avond de chips te vervangen door wat besjes en enkele noten dan gewoon niets meer te snacken.

3. Identificeer triggers

Denk eens goed na over welke situaties, mensen of welke emoties je ertoe aanzetten om terug te vallen in oude gewoontes. Dit kunnen stressvolle situaties zijn, sociale druk of bepaalde etenswaren. Bewustwording helpt je om er beter mee om te gaan.

4. Wees mild voor jezelf

Wees niet te streng voor jezelf: Het is belangrijk om jezelf wat ruimte te geven en niet te hard voor jezelf te zijn als je een keer terugvalt in oude gewoontes. Accepteer dat het soms gebeurt en zie het als een leermoment. Herpak jezelf en ga verder met je nieuwe gewoontes.

5. Creëer een ondersteunend netwerk

Zoek mensen om je heen die je steunen en aanmoedigen. Dit kunnen vrienden, familieleden zijn, maar ook gewoon een online community waarbij het topic “gezond leven “ is. Het delen van je succes en uitdagingen met anderen kan motiverend werken.

Vaak zie ik in mijn praktijk dat wanneer partners elkaar niet steunen, het vaak heel moeilijk wordt om een gezond leefpatroon vol te houden.

6. Hou je vooruitgang bij

Hou een dagboek bij waarin je je vooruitgang, successen en uitdagingen noteert. Dit helpt je om bewust te blijven van je doelen en geeft je inzicht in je sterke punten en zwakke punten. Het kan ook motiverend zijn om terug te kijken op hoe ver je al gekomen bent.


Onthoud dat het veranderen van gewoontes tijd kost en dat het normaal is dat je af en toe terug in een oude gewoonte hervalt. Geef niet op en blijf gefocust op je doelen. Met de juiste inzet en volharding zal je je nieuwe gewoontes echt “eigen” maken.




112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page